Graag wil Kerk en Vrede een pacifistische agenda bevorderen in kerken en daarbuiten.
Het zou voor de hand liggen dat in deze tijd van (bijna wereld-) oorlog in Oekraïne het gesprek over vrede weer op gang komt. Niet alleen op de sociale media maar ook in (ad hoc) groepen. Kerk en Vrede wil graag op de verwarring die er heerst over wreedheid, misdaad, hulp en (on-)menselijkheid in gaan, met wie dan ook. De mentale instelling van de mensen t.a.v. deze thema's is van het grootste belang. Niet alleen hulpverlening, die hartverwarmend is. Maar ook koersverleggen: we zijn toch weer een oorlog ingerommeld waarvan we dachten dat die niet meer zou komen. We zijn de vrede kwijt, waarvan we dachten dat we daar ons best niet meer voor hoefden te doen. Te goeder trouw zijn we klimaat sexier gaan vinden dan vredespolitiek, of het vermijden van alles wat tot oorlog kan leiden.
Henk Baars 15-08-1952 werkte als bedrijfspastor bij Hoogovens(Tata Steel) en in Amsterdam in verschillende bedrijven. Stond aan de wieg van de armoedebeweging in de tachtiger jaren aldaar. Samen met Ab Harrewijn, de overleden arbeidspastor en Groen Links kamerlid. Richtte mede de Acht Mei Beweging op. Een protest en emancipatiebeweging in de RK kerk en organiseerde in dit kader veel grote events. Werd later voorzitter van de beweging. Werkte als kerkelijk opbouwwerker in het dekenaat Haarlem. Was in de RK kerk als pastor niet langer welkom vanwege zijn profilering in de Acht Mei Beweging en vond een baan bij Stek(Stad en Kerk) te Den Haag, waar hij de verantwoordelijkheid kreeg over het kerk en buurt werk en tal van andere sociale projecten onder handen nam, waaronder de oprichting van de Voedselbank Haaglanden, waar hij nu vice voorzitter van is. is voorzitter en voorganger bij de Haagse Dominicus. Henk Baars is de huidige voorzitter van Kerk en Vrede.
hbaars@icloud.com
Klap inArie de Bruijn voormalig kantoormedewerker bij Kerk en Vrede en nu vooral kerkmusicus.
Lees verder
Lezing Vredeslied in 'LIEDBOEK Zingen en bidden in huis en kerk'
Tijdsduur: 2 uur, inclusief pauze of een deel van de avond
Na een inleiding wordt een tiental vredesliederen besproken en gezongen.
Toelichting bij: tekst, melodie, schriftverwijzingen en liturgische bruikbaarheid.
Het besproken lied wordt gezamenlijk gezongen. Liefst in samenwerking met de plaatselijke cantorij en organist.
Er zijn verschillende invalshoeken.
Liederen om vrede (b.v. in de Vredesweek)
Liederen om vrede op aarde (b.v. in de adventstijd)
Liederen om vrede onderweg (b.v. pelgrimage van gerechtigheid en vrede)
Liederen om vrede (b.v. thematische zangavond rond vrede)
Het vredeslied heb je nodig om vol te houden, elkaar te bemoedigen op de weg van vrede en gerechtigheid.
Graag tot overleg bereid.
Tot uw dienst: ook als Organist/kerkmusicus.
Lees een paar ervaringen.:
• Songs of Peace (lijst waar we al waren vindt U hier)
• Het vredeslied
emmyarie@solcon.nl
Klap inRob van Essen is emeritus predikant. Weduwnaar sinds 2005, hertrouwd met Neeltje Rauwerda. Werkte in de grote steden (Amsterdam,Utrecht, Den Haag) en deed een doctoraalstudie Urban Mission bij prof. Anton Wessels (VU).
Hij is redacteur van de Vredesspiraal, waarin hij, naast andere bladen, Regelmatig columns schrijft. Recent verscheen van hem: ‘Toen was geloof niet meer gewoon’ (Docete)
Voor de cursus Theologie voor gemeenteleden (in de Haag: Theologie voor Geïnteresseerden) doceert hij sinds geruime tijd het vak ‘Kerk in de mondiale samenleving’ (met aandacht voor vredesgetuigenis).
ressen@xs4all.nl
Klap inbramgrandia48@gmail.com
Klap inYosé Höhne-Sparborth, Utrecht. Projectmedewerkster Kerk en Vrede
Lees verder
Werd door Kerk en Vrede, Vredeskerken en Raad van Kerken 2002 naar Irak gezonden. Bleef in contact en was sinds 2014 al 11 maal op bezoek. Doet er nu trauma-arbeid. Na terugkeer vertelt ze graag hoe oorlogen gewone mensen beschadigen, én over de mentale kracht van dit volk. Leeft afwisselend bij Dominicanessen, bij Aartsbisschop Mirkis, of in een klooster dat vluchtelingen en politiek bedreigde mensen onderdak geeft.
Verder deed ze vredeswerk in Oost-Europa, Nicaragua, Chili, El Salvador en Colombia.
Lid Theologische Werkgroep van Kerk en Vrede.
Circuit Raad van Kerken Nederland en “2of3bijEEN”.
Lid van de Zusters van 'De Voorzienigheid'.
Kan vertellen over
Aanloop naar de Eerste Wereldoorlog: Europese machten in de Krim, Midden Oosten, Noord Afrika, Balkan… waar niet? Een spiegel van een eeuw.
Dialogeren met moslims en joden: wij zijn de dominante groep in Nederland, wat vergt dat van onze houding om goede gesprekspartners te zijn?
Slavernij: verleden? 27 miljoen mensen leven anno 2014 in slavernij. Wij, nakomelingen van daders, kennen wij onze beschadigingen?
Gods Verdwenen Gelaat: la Desaparacida. God schiep ons naar Haar/Zijn beeld: man en vrouw. God Witman is een verminkt gelaat, veel weggehakt. Het Verdwenen Gelaat, kan het voor ons symbool worden voor alle mensengroepen en het geweld tegen, hen dat buiten beeld gehouden wordt?
Europa in het Midden Oosten: toen en nu. Horen we een late echo van een eeuw geleden?
Om werkelijk tot vrede te komen moeten we onze geschiedenis kennen, en daarbinnen expliciet ‘onze’ daderrol: van Nederland, van Europa, van West-Europa.
Ter verdere oriëntatie: www.kirkukutrecht.nl of www.katholiekutrecht.nl voor filmimpressies
yosehohnesparborth@gmail.com
Klap in
Al vanaf mijn studietijd ben ik betrokken bij het werken aan vrede in de wereld. Die belangstelling is verdiept door mijn theologiestudie, waarin de nadruk lag op bijbelse en politieke theologie. Na een werkkring in de vredesbeweging ben ik 30 jaar predikant geweest. Inmiddels ben ik met pensioen, maar nog steeds als vrijwilliger betrokken bij de Vereniging voor Theologie en Maatschappij en bij Kerk en Vrede (theologische werkgroep).
Mijn insteek is de verbondenheid van vrede en gerechtigheid en de bijbelse weg van het vormen van een alternatieve nieuwe gemeenschap in deze oude wereld. Achtergrond daarbij is de bijbelse kritiek op de machten die zich goddelijk wanen en mensen willen vastzetten in onrecht, machteloosheid en wanhoop.
harrypals1952@gmail.com
Klap inIn Trouw stond gisteren een column van Leonie Breebaart waarin Kerk en Vrede op een onheuse wijze op de korrel werd genomen.
Hier treft u de betreffende column aan, "Het verschil tussen vrede en rechtvaardige vrede".
De column gaf aanleiding tot een ingezonden brief die vanmorgen in Trouw te lezen stond, helaas op enkele voor ons essentiële punten ingekort...
Lees verder
In Al Jazeera staat een leerzaam overzicht van de uitgaven die wereldwijd worden gedaan aan bewapening. Dat is altijd weer schokkend: de torenhoge bedragen waar het dan om gaat en hoe de diverse landen zich daarbij t.o.v. elkaar verhouden.
Lees verderDe film No Other Land van twee Palestijnse en een Israëlische regisseur laat zien dat de Israëlische dreiging en vernietiging al decennialang het dagelijks leven is van de Palestijnse bevolking in Masafer Yata op de Westelijke Jordaanoever.
Lees verderZaterdag 22 februari 11 uur
HES Bulk Terminal
Westelijk havengebied
Amsterdam
t.b.v. milieu en mensenrechten
Lees verderOok in 2025 gaat Stop de Oorlog Amsterdam door met vredesacties tegen de oorlog in Oekraine.
Op zondag 9 maart van 13-17 uur in Ru Paré (Amsterdam).
In deze actie- en netwerkconferentie bespreken we onze ideeën en acties en gaan we samen aan het werk.
Lees verder